Jihočesky kraj
Share
Tweet

Pivovary jižních Čech

Výběz z pivovarů jižních Čech: V jižních Čechách sídlí množství významných značek pivovarů, které nabízí mnoho lahodných druhů piv. Jejich dlouhá historie a prestiž na českém i zahraničním trhu je vizitkou kvality. Zároveň v kraji vzniká mnoho malých pivovarů, které si postupně získávají své jihočeské odběratele.

Výběz z pivovarů jižních Čech:

V jižních Čechách sídlí množství významných značek pivovarů, které nabízí mnoho lahodných druhů piv. Jejich dlouhá historie a prestiž na českém i zahraničním trhu je vizitkou kvality. Zároveň v kraji vzniká mnoho malých pivovarů, které si postupně získávají své jihočeské odběratele.

Pivovar Budějovický Budvar v Českých Budějovicích

Pivovar Budějovický Budvar, n. p. je dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších potravinářských podniků v České republice. Téměř polovinu produkce vyváží do více než 50 zemí všech světadílů. V roce 2012 vystavil Budějovický Budvar 1 339 573 hektolitrů piva.

Novodobá historie pivovaru se datuje od roku 1967, kdy Ministerstvo zemědělství České republiky založilo národní podnik Budějovický Budvar jako přímého nástupce Českého akciového pivovaru, který vařil pivo v Českých Budějovicích již od roku 1895. Český akciový pivovar byl založen českými právovárečníky, kteří navázali na více než 700 let starou historii vaření piva v Českých Budějovicích (dříve Budweis).

Více na: http://www.budejovickybudvar.cz/

Pivovar Samson v Českých Budějovicích

Dlouholetá tradice vaření piva a pečlivý výběr surovin dělá ze Samsonu vyjímečný pivovar. Prohlédni si, kde tak svělé pivo vzniká a zjisti o svém oblíbeném pivovaru ještě víc.

Více na: http://www.samson.cz/

 

Pivovar Eggenberg v Českém Krumlově

Tradice vaření piva v Českém Krumlově sahá k samým počátkům města. Rozkvět pivovarnictví nastává v době vlády posledních Rožmberků. V roce 1560 je vystavěn v předhradí nový pivovar a roku 1561 sem regent Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan zavádí nezávadnou, velmi kvalitní vodu, jejíž zdroj pivovar využívá pro vaření piva dodnes.

V roce 1662 získali celé českokrumlovské panství a s ním i pivovar Eggenberkové. Stoupající spotřeba piva byla důvodem, že kdysi vdovské sídlo Anny z Roggendorfu, matky Viléma a Petra Voka z Rožmberku, bylo v letech 1625 - 30 přestavěno českokrumlovským měšťanem Václavem Vlachem do nových budov dnešního pivovaru.

V roce 1947 z rozhodnutí knížat ze Schwanzerbergu došlo k předání veškerého jejich majetku v Čechách Československému státu a pivovar byl začleněn společně s Budějovickým Budvarem do národního podniku Jihočeské pivovary. Nový rozvoj pivovaru nastává po privatizaci v roce 1991, kdy dochází k instalaci nové moderní technologie a zvýšení kapacity. Značka Eggenberg se velmi rychle dostává do podvědomí konzumentů a získává si popularitu nejen v regionu, ale i na zahraničních pivních trzích.

Pivovar je složitým organismem, který se proměňuje ruku v ruce s historickými dějinami. Duch a tradice však přežívají všechen čas, proto si Vás dovoluje pozvat na prohlídky včetně degustací do svého zákulisí a seznámit s tajemstvím výroby zlatavého moku. Typ prohlídky lze po vzájemné dohodě sjednat dle individuálního požadavku klienta. Exkurze pro skupiny je možno objednat na uvedených kontaktech v českém, německém, anglickém, ruském, nebo v jiném jazyce v dostatečném předstihu před požadovaným termínem uskutečnění, pro jednotlivce bez objednávky vždy denně od 11.00 hod u vrátnice pivovaru.

Více na: http://www.eggenberg.cz/

Pivovar Regent v Třeboni

Pivovar Regent byl v Třeboni založen roku 1379. Současný komplex budov pivovaru je plynule začleněn do historického jádra města Třeboně.

K výrobě je využíváno moderní techniky a špičkové technologie řízené počítačem, za použití osvědčených klasických receptur a hodnotných surovin, jako jsou voda čerpaná z hlubinných vrtů artézských studní, světově proslulý český chmel a kvalitní hanácký sladový ječmen.

Více na: http://www.pivovar-regent.cz/

Pivovar Strakonice

Je posledním pivovarem v České republice, který je ve vlastnictví města. Tradice vaření piva je spojená s bohatou historií Pootaví a traduje se do roku 1649.

 Pivovar se vyznačuje tradiční výrobou piva z výhradně českých surovin pocházejících z oblasti Moravy a Žatecka. Strakonické nepasterizované pivo je vysoce kvalitním produktem, který oslovuje svou neotřelou chutí a barvou. Punc jedinečnosti tomuto zlatému moku dodává fakt, že strakonické pivo Dudák je vařeno ženou – paní sládkovou Dagmar Vlkovou.

 Strakonický Dudák je pro své vysoké kvality již tradičně oceňován tuzemskými i mezinárodními cenami. Svým sortimentem plně konkuruje i velkým pivovarům ba naopak, pro skutečné znalce piva poskytuje skutečný zážitek z piva a ještě pro ně připravuje zajímavé pivní speciality jako je více stupňové pivo nebo pivní šampus. Strakonické pivo Dudák Premium tmavý ležák získal v Českých Budějovicích při degustační soutěži Pivo České republiky 2012 zlatou příčku v kategorii tmavý ležák. Další ocenění, které pivovar získal v roce 2012 si můžete prohlédnout zde.  V roce 2013 získal Zlatou pivní pečeť polotmavý ležák Klostermann v kategorii polotmavých ležáků při 23. ročníku degustační soutěže - Reprezentační pivní slavnosti v Táboře.  Rok 2013 je zároveň rokem, ve kterém se slaví dvojité výročí literáta Karla Klostermanna a zároveň pětileté výročí výroby tohoto lahodného polotmavého ležáku. U příležitosti oslav bude pivovar připravovat řadu zajímavých akcí. Příznivci míchaných pivních nápojů ochutnějte strakonický Zlaťák s příchutí grapefruitu, právě putuje na pivovarský stánek! DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice, a. s. pro své zákazníky chystá další aktivity.Pivovar je stálým členem Jihočeské hospodářské komory.

Více na: http://www.pivovar-strakonice.cz/

Pivovar Protivín

Schwarzenberský pivovar v Protivíně býval největším pivovarem Prácheňska. Přesný rok jeho založení je pro nedostatek písemných zpráv zahalen tajemstvím. Jisté však je, že existoval už v první polovině 16. století.

Ze zpráv uložených ve schwarzenberském archivu vyplývá, že 29. listopadu 1540 věnoval Jan z Perštejna Ondřejovi Ungnadovi ze Suneku a jeho manželce Bohunce statek protivínský se vším příslušenstvím i s krčmami od panství hlubockého k pivovaru protivínskému obrácenými.

Léta 1551 postoupil Ondřej Ungnad své druhé manželce Anně zboží protivínské s tvrzí, pivovarem, podlužím a městečkem Protivínem, načež roku 1554 oba manželé při prodeji panství Vilému z Rožmberka vymínili si několik krčem na Hlubocku, aby v nich nadále bylo odebíráno pivo výhradně z panství pivovaru v Protivíně. Roku 1562 se objevuje opět zmínka o pivovaru při tvrzi protivínské a o panské chmelnici u Protivína.

Roku 1711 přešel pivovar do vlastnictví knížecího rodu Schwarzenbergů. Později, roku 1892, byl někdejší protivínský cukrovar proměněn v rozsáhlou sladovnu, která hned v prvních letech svého provozu vyráběla přes 250 000 metrických centů sladu ročně. Byla zde poprvé vyzkoušena metoda výroby podle Nathana s využitím oxidu uhličitého z hlavního kvašení. Pivovar se tak řadil mezi nejlepší nejen co se týče kvality vyráběných piv, ale i díky inovativním technologiím.

Více na: http://www.pivovar-protivin.cz/

 

Pivovar Pivovarský dvůr ve Zvíkovském Podhradí

Více na: http://www.pivovar-zvikov.cz/

 

Minipivovary:

Minipivovar Vyšší Brod

Pivovar byl postaven a zprovozněn roku 2008 ve sklepních prostorách jednoho z historických domů vyšebrodského náměstí. Sklepy prošly kompletní rekontrukcí tak, aby mladý majitel a sládek Jiří Fojtl mohl obnovit tradici práva várečného. Pivovar je se svým maximálním ročním výstavem cca 500 hl, nejmenší v jihočeském kraji. Avšak má na co navázat. Ve vyšebrodském cisterciáckém klášteře se poprvé pivovar uvádí již v roce 1380 a další, Měšťanský pivovar působil ve Vyšším Brodě v letech 1530-1944.

Více na: http://www.vysebrodskypivovar.cz/

Šumavský Pivovar

Šumavský pivovar navazuje na tradici vaření piva ve Vimperku, která se datuje již od dob založení Vimperského hradu a zámku ve 13. století a která byla přerušena v roce 1967.

Šumavský pivovar byl založen v roce 2010 manželi Ing. Ivanem a MUDr. Alenou Hojdarovými. Šumavský pivovar patří mezi malé pivovary, které se zaměřují na vaření piva podle tradičních postupů a receptur. Vyrábí se nefiltrovaná a nepasterizovaná piva bez jakýchkoli umělých přísad a konzervačních látek přímo v prostorách restaurace, kde jsou umístěny varny, a v prostorách přilehlého sklepa, kde naleznete spilku, ležácké sudy a související technologii.

Více na: http://www.sumavskypivovar.cz/

Rodinný Minipivovar Pacov

Na začátku všeho bylo vaření piva v domácích podmínkách…

Jak si ovšem doma uvařit vlastní pivo bez znalostí a zkušeností? Začátky nebyly lehké a informací, jak uvařit dobré pivo doma, poskrovnu… nakonec se ale vše podařilo!

Více na: http://www.minipivovarpacov.cz/