Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Česká činoherní sezóna

11.12.2018

 

10. prosince 2018 v Českých Budějovicích

 

 

 

Česká činoherní sezóna

 

Sezónu 18/19 věnuje činoherní soubor Jihočeského divadla na oslavu vzniku samostatného československého státu čistě českým autorům. V roce 2019 uvede tři světové premiéry podle literárních předloh tří současných českých spisovatelů.

 

 

 

První premiéra dokumentárního dramatu Elity Jiřího Havelky, je již za námi. Nyní nás čeká slavná parafráze Fausta - Pokoušení od Václava Havla. Jedná se o velmi volnou parafrázi faustovských motivů, kterou sám autor přirovnává spíš k loutkářským zpracováním tohoto novodobého mýtu. Režie se ujal Ivan Krejčí, pro kterého je to v Budějovicích již třetí režie. Předcházela hra Louis a Louisa (2014) a komedie Úča musí pryč (2016). Uvádíme od 14. prosince v JD.  

 

 

 

Lednová novinka bude patřit současné spisovatelce Petře Soukupové. Hru o vztahu tří sester Pod sněhem
v režii Jany Kališové uvedeme ve světové premiéře 18. ledna 2019 na Studiové scéně Na Půdě. Trefná psychologická sonda do vztahů v současné rodině se s bravurou pohybuje mezi komikou a tragikou. Takovou jízdu zimní krajinou jste nezažili! Nebo možná ano…

 

Petra Soukupová jednoznačně patří k nejúspěšnějším současným českým spisovatelům, je autorkou sedmi knih, několika povídek a jako scénaristka se podílela na sitcomu Comeback, seriálu Kosmo a  je autorkou předlohy a scénáře filmu Na krátko.

 

 

 

V březnu se ocitneme v jižních Čechách ve 13. století v době krále Přemysla Otakara II.

 

Historickou detektivku Ďáblův sluha od nejčtenějšího českého autora Vlastimila Vondrušky uvedeme ve světové premiéře 8. března 2019 v režii Martiny Schlegelové. Vlastimil Vondruška je kromě knižní tvorby také autorem scénáře filmu Jménem krále s Karlem Rodenem v hlavní roli a několika divadelních her. Do světa profesionálního divadla však vstupuje poprvé. Je držitelem řady literárních ocenění.

 

 

 

Poslední činoherní novinkou sezóny 18/19 bude světová premiéra inscenace Rybí krev renomovaného budějovického autora Jiřího Hájíčka. Hra nás zavede na jihočeský venkov přelomu osmdesátých
a devadesátých let dvacátého století a je příběhem rozpadu jedné rodiny a vesnice. Románová předloha byla oceněna cenou Magnesia Litera 2013. Knihy Jiřího Hájíčka vyšly v angličtině, italštině, maďarštině, chorvatštině, makedonštině, běloruštině, polštině a bulharštině. Jeho kniha Zloději zelených koní se stala předlohou stejnojmenného filmu, který natočila České televize v roce 2016. Režie se ujme mladá režisérka Natálie Deáková.   

 

  

 

Adventní čas v Jihočeském divadle

 

Pro své diváky si Jihočeské divadlo připravilo pestrý adventní program, který zakončíme již tradičním Vánočním koncertem opery Jihočeského divadla v katedrále sv. Mikuláše

 

v Českých Budějovicích 21. a 26. prosince. Vedle neodmyslitelného symbolu českých Vánoc - České mše vánoční „Hej, mistře“ J. J. Ryby – zazní také výběr z rozsáhlého oratoria Georga Friedricha Händela Mesiáš. Hudebního nastudování se ujal Martin Peschík, účinkují sólisté a sbor a orchestr opery JD.

 

 

 

Novoroční Prodaná nevěsta

 

Do nového roku 2019 vstoupí Jihočeské divadlo Novoroční Prodanou nevěstou. Smetanovu anekdotu
o nevěstě, kterou ženich prodá sám sobě
uvedeme od 17.00 hodin v DK Metropol. O tom, že bude nové pojetí Marka Mokoše právě na Nový rok tou správnou volbou svědčí i ohlasy našich diváků. ”....to co jsem zažila na představení, bylo neuvěřitelné a vykouzlilo mi to úsměv na tváři. Hned po zvednutí opony mi došlo, že vše bude jinak, než jsme zvyklí. Nádherná scéna vytvořená jednoduchými prvky. Protože v jednoduchosti je krása. Oživení přináší do inscenace i baletní soubor Jihočeského divadla. Neuvěřitelné moderní pojetí, které mi určitě pomohlo najít cestu i k opeře, pro mne už tak ztracenou... Měli jsme štěstí i na neuvěřitelné obsazení… Bylo mi ctí u toho být a děkuji, že máte odvahu přinášet jiný pohled na operu,” napsala divačka Pavla Svobodová

 

 

 

Camp Q

 

Jihočeské divadlo spolu s Divadlem LETÍ a Tygrem v tísni bude se svým vítězným projektem reprezentovat Českou republiku na největší světové výstavě scénografie,

 

Pražském Quadriennale 2019.

 

Ve čtvrtek 6. prosince jsme spustili prodej vstupenek na tento unikátní projekt - Camp Q. Osmihodinová imerzivní inscenace, pro kterou v rámci Pražského Quadriennale vybudují Divadlo LETÍ, Tygr v tísni a Jihočeské divadlo adaptační tábor pro uprchlíky z vesmíru nejprve na pražském ostrově Štvanice a v září 2019 i na českobudějovické náplavce.

 

Přemýšleli jste někdy nad tím, co by se stalo, kdyby na Zemi přistáli uprchlíci z cizích planet? Světová premiéra 6. 6. 2019 ve 21:00, reprízy 8. a 10. 6. 2018 ve 21:00 na ostrově Štvanice a 13. a 14. září 2019 ve 21:00 na českobudějovické náplavce.

 

Podrobné informace o projektu na www.campq.cz.

 

 

 

Šťastný divák

 

I my rozdáváme dárky.

 

Končí osmičkový rok, plný zlomových událostí našich dějin. I Jihočeské divadlo se připojilo k oslavám
a k tomuto významnému výročí uvedlo v počátku této sezóny již několik inscenací napříč všemi žánry
a soubory (Prodaná nevěsta, slavnostní koncert Má vlast, Elity, O Palečkovi, Pokoušení).

 

S končícím rokem 2018 a pomalu nastupujícím rokem 2019, kdy Jihočeské divadlo oslaví své 100. narozeniny, jsme pro některé z diváků připravili na vybraných představeních bonus v podobě volných vstupenek do Jihočeského divadla.

 

 

 

Poděkování patří všem partnerům a příznivcům Jihočeského divadla.

 

 

 

 

 

KONTAKTY

 

Jihočeské divadlo, Dr. Stejskala 424 / 19, 370 47 České Budějovice

 

www.jihoceskedivadlo.cz / info@jihoceskedivadlo.cz, lenka.ostra@jihoceskedivadlo.cz

 

Lenka Cimlová Ostrá – marketing Jihočeského divadla - tel.: 607 673 773 / 386 355 640

 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace