Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Jaro 2020 v Jihočeském divadle

20.02.2020

 

 

 

V Českých Budějovicích 19. 2. 2020

 

 

Jaro 2020 v Jihočeském divadle

 

1)   Jarní premiéry 2020

 

Jaro 2020 otevírá Jihočeské divadlo třemi novými inscenacemi.

 

Společenstvo vlastníků

Jiří Havelka

premiéra: 20. 2. 2020

 

Ve čtvrtek  20. 2. 2020 uvedeme v režii umělecké šéfky činohry Martiny Schlegelové inscenaci Společenstvo vlastníků z pera Jiřího Havelky. Tuto komediální podívanou, ze které mrazí, předvedeme v neobvyklých prostorách Kulturního domu Vltava v Českých Budějovicích. Komorní atmosféra zasedací místnosti, kde se skutečně konají vlastnické schůze, zprostředkuje divákům opravdu autentický zážitek z představení. Divadelní verze volně naváže na divácký hit loňské filmové sezóny s výstižným názvem Vlastníci.

 

Anotace:

 

Střecha potřebuje kompletní renovaci, protože padají tašky a ohrožují chodce. Světlíky hnijí. V domě není výtah a nutně se musí udělat nový plynový rozvod. A ve fondu oprav je všehovšudy sto padesát tisíc. Takže návrh na odprodej půdních prostor se zdá být skvělým řešením. Ale ouha, názory členů SVJ se výrazně rozcházejí… Cenami ověnčená hra odhaluje na půdorysu domovní schůze o naší společnosti mnohem víc, než by nám bylo milé.

 

Režie:                                                Martina Schlegelová

Dramaturgie:                          Olga Šubrtová

Scéna a kostýmy:                  Vladimíra Fomínová

Pohyb. spolupráce:                Martin Pacek

Představení řídí:                     Markéta Vejdovcová

Text sleduje:                           Lenka Mejstříková

 

 

Obsazení:

Zahrádková:                           Teresa Branna

Zahrádka:                               Tomáš Drápela

Roubíčková:                           Natália Drabiščáková

Kubát:                                                Jiří Untermüller

Horváthová:                            Daniela Bambasová

Nitranský:                               Tomáš Kobr

Bratři Čermákovi:                   Pavel Oubram

                       Dan Kranich

Procházková:                                     Věra Hlaváčková

Švec:                                      René Šmotek

Novák:                                    Jakub Koudela

Bernášek:                               Václav Švarc

Bernášková:                           Lenka Tereza Lukášová

Sokol:                                     Jaromír Procházka

 

Invisible Man

Janek Lesák a Natálie Preslová

premiéra: 29. 2. 2020

 

Kino, ve kterém je film jen polovinou příběhu a příběh o člověku, který je jen polovina člověka - to je Invisible Man. Že neviditelnost existuje, se přesvědčíte už 29. 2. 2020 na premiéře této jedinečné koprodukční inscenace Malého divadla a LIVE4K. Divadelní hra autorské dvojice Janka Lesáka a Natálie Preslové ztvárňuje příběh s neviditelným hercem v hlavní roli, vyprávěný formou live-cinema, tedy živým kinem, ve kterém sledujete film, který filmový štáb v reálném čase natáčí přímo pod plátnem. Hra je inspirována novelou H. G. Wellse a deníkovými záznamy pana N. O. Bodyho, nalezenými v jeho pozůstalosti.

 

Anotace:

Nevšimnete si jich na ulici, nezavadíte o ně pohledem, ani když sedí přímo naproti vám. Seznamujete se s nimi možná po dvacáté. Jejich obličej zapomenete v tu vteřinu, kdy od vás odvrátí zrak. Neviditelnost existuje.

 

Režie:                                     Janek Lesák

Scénář:                                  J. Lesák a N. Preslová

Dramaturgie:                          Natálie Preslová

Scénografie:                           Karel Čapek

Kostýmy:                                Aneta Grňáková

Hudba:                                    Ivo Sedláček

Texty písní:                             Dan Kranich

Sound design:                        Jan Čtvrtník

 

 

 

Tajemství

Bedřich Smetana

premiéra: 6. 3. 2020

 

Tajemství vám odhalíme na premiéře 6. 3. 2020 v DK Metropol. S cituplnou komedií o velkých i malých tajemstvích a hledání opravdových pokladů navazujeme na divácky úspěšnou operu Prodané něvesty od významného českého operního skladatele Bedřicha Smetany. Přenesená inscenace z Národního divadla moravskoslezského v Ostravě v režii současného uměleckého šéfa opery Jihočeského divadla Tomáše Studeného měla původní premiéru v roce 2017. Také byla s úspěchem uvedena i na festivalu Smetanova Litomyšl 2017, kde sklidila pochvalné recenze odborné kritiky. „Tajemství mělo premiéru v dubnu a vydařilo se. Obrovský podíl na tom má dirigent Jakub Klecker. Dal dílu v celkovém přístupu potřebnou lyricko-komickou atmosféru a zpěvnost, ve výsledku vůbec ne rutinní a zběžnou, ale pozornou, podrobnou, vědoucí a empatickou. Režisér Tomáš Studený a výtvarníci David Janošek a Eva Jiřikovská pak v souladu s tím přidali přirozenost a tradičnost,” okomentoval inscenaci hudební kritik Petr Veber v Hospodářských novinách.

 

V rámci představení, které uvádíme 7. 3. 2020, připravujeme pro naše divačky dárek k Mezinárodnímu dni žen. Každá žena obdrží k jedné vstupence druhou zdarma. Více na pokladně Jihočeského divadla.

 

Anotace:

 

Předposlední dokončená opera již těžce nemocného Bedřicha Smetany na libreto Elišky Krásnohorské bývá považována za jeho nejlepší jevištní dílo. Její síla je v nezdolném temperamentu, citovosti a především svrchované muzikalitě. Smetana se dokázal s nebývalým pochopením vcítit do každé postavy i situace a svou hudbou modelovat nejniternější stesky i radosti, konflikty i vášně. Spřízněnou duši v tomto ohledu nalezl i v Elišce Krásnohorské: „Hledám vždy v komice také onen hlubší humor, který má svůj kořen v záhadách citu, v nitru lidském…“

Tajemství je opera o zatrpklém muži, který se nedokáže vypořádat s pocitem křivdy z ponížení a hořkosti z nenaplněné lásky. Ale cesta ke smíření je po dvaceti letech zarostlá všelijakým trním. Na povrch vyplouvají staré křivdy, osočování a naschvály. Až sestup do temnoty podzemí pohne Kalinu k prohlédnutí a pochopení, co je jeho skutečným a nejcennějším pokladem.

 

Hudební nastudování:                        Martin Peschík

Režie:                                                            Tomáš Studený

Scéna:                                                David Janošek

Kostýmy:                                           Eva Jiřikovská

Pohybová spolupráce:                       Ladislava Košíková, Sergej Škalikov

Světelný design:                                            Bude doplněno

Dramaturg:                                                    František Řihout

Sbormistr:                                                      Martin Veselý

Korepetice:                                                    Mikoláš Troup, Arkadiy Agyejev

Asistent dirigenta:                             Marek Klimeš

Inspice:                                                          Michaela Freudenschussová

Asistent režie a nápověda:                 Aneta Pokorná

 

Obsazení:

Malina, konšel                                     František Brantalík

Kalina, konšel                                      Svatopluk Sem

Panna Róza, sestra Malinova             Šárka Hrbáčková

Blaženka, dcera Malinova                   Lucie Kašpárková

Vít, syn Kalinův, myslivec                    Peter Malý | Ondřej Koplík

Bonifác, vysloužilec, Kal. výměnkář  Josef Škarka

Skřivánek, zpěvák                               Ján Rusko

Mistr zednický                                     Tomáš Maliniak

Hospodská                                          Zuzana Zaimlová

Jirka, zvoník                                        Přemysl Filous

Duch frátera Barnabáše                      Peter Paleček

 

 

2)   Světový den divadla pro děti a mládež poprvé v Českých Budějovicích

Vůbec poprvé hostí v Českých Budějovicích Jihočeské divadlo ve spolupráci s českou pobočkou Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež ASSITEJ a se spřátelenými divadly ze Zavěšené vstupenky divadelní přehlídku ke Světovému dni divadla pro děti a mládež 2020. V rámci 20. ročníku přehlídky, konkrétně od 11. 3. do 15. 3. 2020, uvede Jihočeské divadlo na domácí scéně pro své nejmenší diváky inspirativní představení nejen ze své dílny, ale také 3 hry hostujících divadel Radar v Praze, Polárka v Brně a Lampion Kladno. Z vlastní produkce nabídne Jihočeské divadlo inscenaci O Palečkovi (Malé divadlo), Nuda (Malé divadlo), Kominíček (opera), Invisible man (Malé divadlo) a Kráska a zvíře (dětské studio Malého divadla). “Specialitou přehlídky bude dvojí uvedení divadelního představení, které cílí na dětského diváka, který do divadla běžně nechodí, a to toho úplně nejmenšího. Inscenace brněnské Polárky Co šeptají stromy je určena dětem od 0 do 3 let. Kapacita je omezená, proto představení uvádíme 14.3. hned dvakrát.”, říká k přehlídce Petr Hašek, šéf souboru Malého divadla. Vstupenky na všechna představení je možné rezervovat na webu divadla: https://www.jihoceskedivadlo.cz/program/3-2020

3)   Hospodaření 2019

Začátek roku 2020 patřil rekapitulaci hospodaření předešlého roku v Jihočeském divadle. Rok 2019 jsme zakončili se zlepšeným hospodářským výsledkem ve výši 566 tisíc Kč. Příspěvek zřizovatele na provoz JD činil v roce 2019 110 712 tisíc Kč, což je pouze o 700 tisíc Kč více než v roce 2018. I přesto jsme v roce 2019 kromě 18 premiér uskutečnili také mimořádné projekty spojené se stoletým výročím Jihočeského divadla, kterými byly Jižní spojka 2019 - pražská přehlídka JD, český pavilon Pražského Quadriennale 2019 CampQ, výstava Jihočeské divadlo 100 - Kabinet zázraků, Po stopách Jihočeského divadla - kniha mapující historii Jihočeského divadla, Divadelní areál Bouda, ale i Maringotka Malého divadla, se kterou jsme se v rámci projektu Jihočeské divadlo venkovu představili na letních festivalech nejen v Jihočeském kraji. Za rok 2019 činila celková návštěvnost představení Jihočeského divadla 88,4 % a bylo prodáno 121 707 vstupenek.

 

Rok 2019 zakončilo Jihočeské divadlo s plusovými výsledky. Těchto výsledků se podařilo dosáhnout také díky níže uvedenému:

 

-       Většinu nákladů se nám podařilo udržet v plánované výši. Mimo to se podařilo snížit náklady na realizaci divadelního areálu Bouda na konečné 4 miliony Kč.

-       Jihočeský kraj v jubilejním roce 2019 přispěl Jihočeskému divadlu mimořádnou dotací.

-       Tržby z prodeje vstupenek na Otáčivém hledišti jsme zvýšili o 15 % (meziroční nárůst o 5 milionů Kč) v porovnání s rokem 2018.

-       Dále jsme oproti roku 2018 zvýšili tržby z prodeje vstupenek na scénách v Českých Budějovicích o 25 %, tedy o 2,5 milionu Kč.

-       Zdvojnásobili jsme příjmy od soukromých sponzorů a dárců na necelé 4 miliony Kč.

 

Za mimořádnou podporu děkujeme Jihočeskému kraji a všem našim podporovatelům. Rádi bychom také poděkovali našemu zřizovateli - Statutárnímu městu České Budějovice. Bez jeho podpory bychom nebyli schopni důstojný a plnohodnotný program jubilejních oslav pro naše diváky uspořádat.

 

Tabulka s vybranými ukazateli hospodaření 2019

 

příspěvek zřizovatele pro JD na rok 2018

110 010 tisíc Kč

příspěvek zřizovatele pro JD na rok 2019

110 712 tisíc Kč

realizace Divadelního areálu Bouda

snížení nákladů o 4 miliony Kč

tržby z prodeje vstupenek na OH v Českém Krumlově

navýšení o 15 % (5 milionů Kč) oproti 2018

tržby z prodeje vstupenek v JD v Českých Budějovicích

navýšení o 25 % (2,5 milionů Kč) oproti 2018

příspěvky od sponzorů

navýšení na cca 4 miliony Kč

průměrná návštěvnost představení JD za rok 2019

88,4 %

celkem prodaných vstupenek za rok 2019

121 707 ks


4)   Jihočeské divadlo se podruhé představilo v Praze

I druhý ročník divadelní přehlídky Jižní spojka v Praze se nám vydařil. Letos se naše soubory pražským divákům představili ve dvou únorových týdnech od 1. do 16. 2. na jevištích 4 pražských divadel s kapacitou 1203 míst. Velké ohlasy odborné kritiky i diváků sklidilo ve Stavovském divadle operní představení La Traviata, které jsme uvedli v rámci prestižního hudebního festivalu OPERA 2020. Celkově dosáhla představení v rámci Jižní spojky 2020 návštěvnosti 95,6 %.

 

Program Jižní spojky 2020

 

1. 2. 2020 / 19:30 / DIVADLO DISK Janek Lesák & Natálie Preslová

Návod k přežití zombie apokalypsy - maso na divadle / Malé divadlo

 

2. 2. 2020 / 19:30 / NOD Petra Soukupová

Pod sněhem - taková normální rodinná oslava / Činohra

 

8. 2. 2020 / 14.00, 20.00 / NOD

Janek Lesák & Natálie Preslová

GAME  - divadlo, které musíte zažít / Malé divadlo

 

10. 2. 2020 / 19.30 / DIVADLO DISK Bertolt Brecht

Zadržitelný vzestup Artura Uie - politická satira / Činohra

 

11. 2. 2020 / 19.00 / STAVOVSKÉ DIVADLO - FESTIVAL OPERA 2020

Giuseppe Verdi

La traviata  - romantická opera / Opera

 

16. 2. 2020 / 20.00 / DIVADLO PONEC Štěpán Benyovszký, Marek Svobodník, Ondřej Vinklát

Inscenační porada - taneční show k výročí Jihočeského divadla / Balet


 

5)   Další akce v Jihočeském divadle

V rámci jubilejních oslav Jihočeského divadla zveme všechny, kteří se v průběhu jeho existence podíleli na tvorbě historie Jihočeského divadla, nahlédnout 10. března pod pokličku současného divadla. V rámci bohatého programu také proběhne křest knihy mapující stoletou historii divadla Po stopách Jihočeského divadla, na jejíž tvorbě se podílela Michaela Piskačová s kolektivem autorů.

 

Dnem 12. 2. jsme na inscenaci Nesmír oficiálně spustili hlasování Jihočeské Thálie pro rok 2020. Již druhým rokem mají diváci možnost hlasovat bezprostředně po skončení představení a ohodnotit zhlédnuté představení formou známky jako ve škole od 1 do 5.

 

S divadelní skupinou VOSTO5 budeme již v pořadí pátém Kupé Na Půdě 11. 3. 2020 opět zpovídat dva zajímavé hosty. V březnové zastávce Kupé v Českých Budějovicích budou na dotazy Pavla Pláteníka a Karla Krautgartnera odpovídat Tereza Dobiášová a Libor Grubhoffer.

Tereza Dobiášová (*1981)

Narodila se v Českých Budějovicích, vystudovala obor scénografie na střední umělecko-průmyslové škole a obor režie a dramaturgie na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Působila jako dramaturgyně souboru činohry Jihočeského divadla a jako dramaturgyně, dramatička a redaktorka v Českém rozhlase České Budějovice. Založila a čtyři roky vedla organizaci Barevný děti, která integrovala cizince žijící v Čechách prostřednictvím divadla a divadelních principů. V letech 2012 – 2017 stála v čele písecké Sladovny a byla aktérkou její úspěšné proměny v moderní galerii pro děti i dospělé. Je členkou mezinárodní asociace dětských muzeí HandsOn! V současné době vede kulturní organizaci UUUL. Žije v Praze.

Libor Grubhoffer (*1957)

Narodil se v Poličce, na Přírodovědecké fakultě UK v Praze absolvoval studium biochemie, v Ústavu sér a očkovacích látek v Praze získal doktorát v mikrobiologii/virologii. Je profesorem molekulární a buněčné biologie a genetiky na Jihočeské univerzitě, vedoucím Laboratoře molekulární ekologie vektorů a patogenů v Parazitologickém ústavu BC AV ČR, se svým výzkumným týmem se věnuje studiu klíšťat, viru klíšťové encefalitidy a spirochét lymeské borreliózy, je řešitelem a spoluředitelem několika zahraničních a řady domácích grantových projektů. Jako bývalý děkan Přírodovědecké fakulty JU a rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, dnes působí jako ředitel Biologického centra Akademie věd v ČR a na svém kontě má více než 160 publikací v renomovaných vědeckých časopisech. Získal čestný doktorát na Arizonské univerzitě v Tucsonu, USA a na Keplerově univerzitě v Linci, Rakousko, je členem Učené společnosti České republiky. Žije v Českých Budějovicích.

 

 

Poděkování patří všem partnerům a příznivcům Jihočeského divadla.

 

 

 

KONTAKT

Jihočeské divadlo, Dr. Stejskala 424 / 19, 370 47 České Budějovice www.jihoceskedivadlo.cz / Mgr. Gabriela Veselá – marketing Jihočeského divadla

tel.: 776 642 335, gabriela.vesela@jihoceskedivadlo.cz

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace