Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Jaro v Jihočeském divadle

09.03.2022

Jaro v Jihočeském divadle

 

S přicházejícím astronomickým jarem Jihočeské divadlo startuje do závěrečné etapy premiérového maratonu. Sezónu v Českých Budějovicích zakončí tradiční Koncert baletní školy JD v divadelním sále DK Metropol v neděli 29. 5. 2022.

 

Ještě před tím diváky čeká pět premiér. Činoherní soubor připravil tituly Jméno a Hamlet. Spojují 21. století s alžbětinskou érou, ale oba budou jistě útočit na city diváka soudobými divadelními prostředky. Francouzskou komedii Jméno ocení zejména ti, kteří se nebojí absurdních situací, které v rodině způsobí obyčejná volba neobyčejného jména pro nastávajícího potomka. Velké téma, jež představuje Shakespearův Hamlet, překvapivě uvedeme na Studiové scéně Na Půdě v novém překladu Filipa Krajníka.

 

Baletní soubor uvede ambiciózní projekt Tristan a Isolda na hudbu Richarda Wagnera a Michala Vejskala nikoli jako zpívané, ale jako taneční divadlo. Alena Pešková, známá česká choreografka, kritiky velmi oceňovaná, která se specializuje na příběhové balety, se jihočeskému publiku v DK Metropol představí poprvé.

 

Malé divadlo a jeho umělecký šéf Petr Hašek přichystal pro malé „indiánky a indiány od 10 let“ imerzivní divadlo. Inscenace Ten, který vylezl na kopec a rozhlédl se přinese jeden skutečný příběh z navažské indiánské rezervace vyprávěný třikrát zcela jinak a jinými prostředky. Každá variace má svého vypravěče, každá se odehrává v jiném indiánském obydlí, a každý z pouhých třiceti diváků tak může zažít zcela rozdílný divadelní zážitek.

 

Poté Malé divadlo vyrazí mimo svou domovskou scénu. Best of pohádkový Džuboxtem přiveze a zahraje nové písničky 10 různých hudebních skladatelů s texty Jiřího Jelínka na motivy nejoblíbenějších pohádek. Děti čeká rozpustilý mejdan s loutkovými hudebními klipy na přání diváků, který vám přivezeme v naší bláznivé pojízdné dodávce Džubox JéDé přímo na ulici.

 

 

S novým projektem přichází Ateliér 3D. Pod názvem sTYLem se skrývá krajská přehlídka mladého amatérského divadla. Bude se hrát o postup do národního kola v Ústí nad Orlicí, či v Písku. Přehlídka se ve dnech 8. – 9. dubna bude konat na jevišti Jihočeského divadla, na stejných prknech, na kterých stával J. K.Tyl a řada dalších významných umělců.

 

S Králem Šumavy a dalšími hrdiny od hranice se můžete setkat ve foyer historické budovy Jihočeského divadla. Jde o výstavu Králové Šumavy, kterou JD zapůjčí Ústav pro studia totalitních režimů. Výstava bude přístupná pro návštěvníky představení JD. A dále pro veřejnost v pondělí 28. 3., 4.4. a 14.4. od 10 do 17 hodin. Výstava těsně souvisí s představením činohry Návrat Krále Šumavy podle bestselleru Davida Jana Žáka, které uvádíme v JD.

 

 

Léto s Jihočeským divadlem vstupuje letos stejně jako pražská divadelní přehlídka Jižní spojka do 3. ročníku. Už nyní je možné si zakoupit vstupenky na velkolepý koncert v duchu vrcholně barokní hudby včetně rekonstrukce slavné Händelovy Hudby k ohňostroji, a to včetně ohňostroje. Uskuteční se ve dnech 26. – 27. 8. 2022 v kouzelném prostředí zámku Blatná.

 

 

KONTAKT

Jihočeské divadlo, Dr. Stejskala 424 / 19, 370 47 České Budějovice www.jihoceskedivadlo.cz / 

Eva Marečková – marketing Jihočeského divadla 

tel.: 604 229 306, eva.mareckova@jihoceskedivadlo.czD

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace