Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Ocenění Jihočeskými Tháliemi zářili na filmovém plátně

25.04.2022

Ocenění Jihočeskými Tháliemi zářili na filmovém plátně

 

Jihočeské divadlo v sobotu 23. 4. 2022 v podkrovní galerii restaurace Solnice již po pětadvacáté udělilo netradičně prostřednictvím filmové projekce tradiční ceny Jihočeské Thálie. Tentokrát byli díky pandemii oceněni umělci všech čtyř souborů za rok 2020 i za rok 2021. Rozdány byly také ceny Českého rozhlasu, ceny diváků za nejoblíbenější inscenace a mimořádná cena za nejlepší covidový projekt. 

 

Vítězové Jihočeské Thálie za rok 2020

 

Ocenění získala všestranná tanečnice i vynikající herečka Ayano Nagamori za ztvárnění hlavní role Bystroušky v inscenaci Petra Zusky Rádio Svobodná Bystrouška. Další ocenění, které putuje do souboru baletu, získala stálá hvězda souboru baletu Zdeněk Mládek za trojroli Zlatohřbítka, revírníka Bartoše a rozhlasového pracovníka Rádia Svobodná Bystrouška ve stejnojmenné inscenaci. 

 

Činohra se může pochlubit Jihočeskými Tháliemi, které získali Teresa Schel za svůj výkon v monodramatu Holky a kluci, Tomáš Drápela za roli Pavla Straňanského v inscenaci Selský baroko. 

 

V Malém divadle tato ocenění putovala do rukou Elišky Bouškové a Jiřího Brnuly díky jejich výkonům v inscenaci Devatero pohádek. 

 

V operním souboru se můžou cenou pochlubit Frederique Fries za ztvárnění Abigail ve Verdiho Nabuccovi a Svatopluk Sem za vynikající výkon v roli Kaliny v opeře Tajemství. 

 

Divácky nejúspěšnější inscenací se za rok 2020 stala netradičně zpracovaná pohádka Karkulka vrací úder v režii Janka Lesáka. 

 

Cenu Českého rozhlasu získal Tomáš Drápela za četbu na pokračování z románu D. J. Žáka Návrat Krále Šumavy.

 

 

Vítězové Jihočeské Thálie za rok 2021

 

Majiteli sošek Jihočeské Thálie pro rok 2021 se v baletu stali Mai Iwamoto za ztvárnění Dívky „B“ a Sebastian Mazzia za roli Alexe v inscenaci Tomáše Rychetského a Ondřeje Vinkláta Mechanický pomeranč. 

 

V činoherním souboru odborná porota Jihočeskou Thálii přiřkla Věře Hlaváčkové za roli Alice v inscenaci Pořád jsem to já a Tomáši Kobrovi za roli Tomáše v absurdní komedii Perplex.

 

Malé divadlo v roce 2021 uvedlo dvě netradiční inscenace Maryša: Příběh vraha a Jak se směje zubatá. V obou inscenacích zazářili Dana Ibragimová a Vít Piskala, kteří tak po zásluze proměnili své nominace. Dana Ibragimová za roli Lízalky v Maryše. A Vít Piskala za roli Ondráše v inscenaci Jak se směje zubatá.

 

Operními hvězdami ověnčenými cenou Jihočeské Thálie se stali Soňa Godarská a Jan Hnyk za role Markétky a Mefistofela v opeře A. Boita Mefistofeles. 

 

Cena diváků tentokráte putovala do operního souboru. Velkolepé podobenství o lidské duši Mefistofeles ohromilo jihočeské publikum natolik, že tuto operu svými hlasy „vystřelilo“ na první místo oblíbenosti.

 

Cenu Českého rozhlasu předal ředitel ČRo České Budějovice Zdeněk Duspiva Pavlu Oubramovi za četbu na pokračování z románu Daphne du Maurier Hospoda Jamajka.

 

 

Gratulujeme nejen oceněným členům uměleckých souborů, ale i celým inscenačním týmům za skvělou práci.

 

 

 

.

 

 

 

KONTAKT

Jihočeské divadlo, Dr. Stejskala 424 / 19, 370 47 České Budějovice www.jihoceskedivadlo.cz / 

Eva Marečková – marketing Jihočeského divadla 

tel.: 604 229 306, eva.mareckova@jihoceskedivadlo.cz

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace