Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

V borovanském klášteře můžete navštívit výstavu Ladovská zima mezi betlémy

21.12.2022

V borovanském klášteře můžete navštívit výstavu Ladovská zima mezi betlémy

Pokud hledáte program na některou adventní neděli, návštěva Kláštera Borovany vás naladí na tu správnou vánoční notu. Vystaveny jsou zde kouzelné ilustrace Josefa Lady s vánoční tématikou, které jsou doplněné desítkami papírových betlémů.

K vidění je například velký Jihočeský betlém Heleny Horálkové, ve kterém jistě najdete nejednu známou lidovou stavbu z jižních Čech, betlém Cyrila Boudy, jehož figurky představují známé osobnosti Pražského jara, betlém ze slaného těsta, betlém složený z figurek výtvarníka Jiřího Trnky a mnoho dalších.

Návštěvníci uvidí i dva betlémy, které vznikly v letošním roce a v borovanském klášteře mají svou premiéru. Prvním z nich je černobílý betlém výtvarnice Anny Tyrolerové a druhým je Borovanský betlém, který přímo pro Borovany nakreslila výtvarnice Kateřina Ašenbrennerová. Ten si můžete v borovanském infocentru i zakoupit.

Výstavu ve spolupráci s městem Borovany vytvořila Romana Lukášová a Stanislava Měchurová. Obě dámy se starají o městskou sbírku starých doudlebských exponátů. Část nábytku z této sbírky je použita i na výstavě betlémů.

Celý prostor je doplněný reprodukcemi ilustrací Josefa Lady, které borovanskému klášteru zapůjčila jeho rodina. Návštěvníci se tak mohou potěšit scénami ze života běžné české vesnice v dobách o století zpátky a naladit se do atmosféry blížících se vánočních svátků a bělostné zimy. A to zimy doslova ladovské.

Vstupné zdarma, otevřeno v otevírací době Infocentra Borovany a navíc každou adventní neděli od 15 do 18 hodin. 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace