Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

IGY dalo Budějovicím křídla

08.08.2019

IGY dalo Budějovicím křídla

Už několik týdnů mají České Budějovice křídla! Dává jim je největší jihočeské obchodní centrum, které spadá do skupiny CPI PROPERTY GROUP, IGY Centrum. Na jeho střeše jsou namalovaná křídla v nadživotní velikosti v pozadí s dominantami Českých Budějovic – Černou věží, radnicí a Samsonovou kašnou.
 
Nové graffiti na střešním parkovišti nového IGY je nejen zpestřením návštěvy centra, ale i novou turistickou atrakcí jihočeského krajského města. Přestože řada evropských i světových měst svá křídla již léta má, České Budějovice je získaly až nyní díky graffiti. Jeho autorem je mladý umělec z Vimperka Martin Rájek. „Hlavním motivem tohoto uměleckého díla jsou andělská křídla. Přestože je IGY obchodní dům, má duši, a proto má svůj symbol i takto na střeše. Inspirovali jsme se v zahraničí, kde jsou malby nebo sochy křídel ve městech časté. Českým Budějovicím dosud chyběla, proto jsme se rozhodli dát jim křídla my,“ řekla marketingová manažerka IGY Centra Pavlína Jandová.
 
Zpracování graffiti na střeše parkingu IGY trvalo třem osobám celkem 78 hodin. Dalších 20 hodin zabraly přípravy. Na malbu padlo 80 plechovek barvy, 100 sprejových trysek a 2,5 kilogramu fasádové barvy. Na obrázku je 15 odstínů barev. IGY si k tvorbě graffiti pořídilo časosběr, což je technika tvorby videa za pomoci skládání mnoha fotografií. Přibližně 25 hodin sprejování je smrštěno v tomto případě do videa o délce 1,5 minuty.

IGY je už řadu let neodmyslitelnou součástí města. Letos tomu dokonce bude 15 let od zahájení jeho výstavby. „Lidé nás berou jako samozřejmou součást města, což je dobře. Jsme ale zároveň významným prvkem ve městě, protože poskytujeme zázemí nejen k nákupům, ale i k odpočinku v horkých dnech nebo naopak zimních měsících, lidé se u nás mohou najíst, napít, odreagovat v kině, ale například i zaparkovat bezplatně auto, když potřebují navštívit centrum města,“ sdělila Pavlína Jandová.
 
Autor graffiti Martin Rájek:
Pětadvacetiletý rodák z Vimperku Martin Rájek se ke graffiti dostal už na základní škole. „V osmé třídě základní školy jsem se odhodlal udělat svoji první věc na zeď. Skrz graffiti jsem začal poznávat řadu nových lidí, přišel k možnostem malovat zakázky,“ říká Martin Rájek. Po vystřídání několika prací se letos rozhodl založit si živnost a začít se živit tím, co ho baví, tedy malbou sprejem. V blízké budoucnosti ještě plánuje svou živnost rozšířit na tetování. 
 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace