Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Setkání měst Nové Hrady celého světa – konference Newcastles of the World

11.10.2023

Tisková zpráva

Setkání měst Nové Hrady celého světa – konference Newcastles of the World

Termín konání: 12.10. – 17.10.2023

Místo konání: Nové Hrady

Pořadatel: Město Nové Hrady ve spolupráci s městem Nové Zámky (Slovensko) a aliancí Newcastles of the world

 

Konference Newcastles of the World neboli setkání měst z celého světa, jejichž jméno odpovídá překladu anglického Newcastle, např.  Nové Hrady, Nové Zámky apod.

Tato města se setkávají od roku 1998, každé dva roky se koná konference. Poslední proběhla v roce 2018 v japonském Shinshiru, poté Covid znemožnil další přímé setkání.

Letošní konference je nejen připomenutím 25 let společné spolupráce, ale i příležitostí k diskusi o dalším směřování aliance. Letošním doprovodným tématem konference je dobrovolnictví.

Součástí delegací jsou představitelé měst, zástupci z oblasti obchodu, cestovního ruchu, lidé z neziskových organizací a také mladí lidé, kteří mají speciální program v rámci sekce Youth  - tuto sekci zajišťujeme ve spolupráci s Gymnáziem Trhové Sviny a mladými účastníky předchozích konferencí.

Konference by se mělo zúčastnit cca. 90 delegátů (z toho cca. 40 mladých) z deseti zemí. Další města (např. Jihoafrická republika, USA, Kanada, Austrálie, Dánsko ad.) budou připojena formou on-line přenosu tak, aby jejich zástupci mohli společně s ostatními diskutovat navržená témata.

 

Přihlášení účastníci:

Shinshiro (Japonska) v čele se starostou města, panem Hiroyuki Shimoe

Newcastle upon Tyne (Anglie)  

Jaunpils (Lotyšsko)

Herceg Novi (Černá Hora)

Neufchateau (Belgie) - zástupci Neufchateau se našeho setkání účastní poprvé.

Neuchatel (Švýcarsko)

Neuburg an der Donau (Německo)

Akhaltsikhe (Gruzie)

Nové Zámky (Slovensko), spolupořadatel konference.

Nové Hrady (Česká republika, Jihočeský kraj)

 

Během konference proběhne je připraven i program pro veřejnost!

Sobota 14.10., 13.00 – 18.00 hodin na novohradském náměstí – prezentace jednotlivých Newcastlů, kulturní program (folklórní soubor Matičiarik ze Slovenska, dechová hudba Jižani) + gastrofest, vinobraní a ukázky lokálních produktů z turistické destinace Novohradsko-Doudlebsko.

Pondělí 16.10., 19.00 – 22.00 hodin, sál hotelu Máj – závěrečné setkání s kulturním programem (The Rozladěn, Karin a Pavel Spurní)

Slavnostní zahájení konference: čtvrtek 12.10.2023 od 11.00 hodin v divadelním sále Zámku v N. Hradech.

 

Konference se koná pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje MUDr. Martina Kuby.

Partneři konference: Město Trhové Sviny, Gymnázium Trhové Sviny, Mattoni 1873 – závod Dobrá voda, MOTOR JIKOV Group a.s., Rezidence Nové Hrady a.s., Společnost Rožmberk o.p.s.

 

Kontaktní osoby: Mgr. Vladimír Hokr, starosta města N. Hrady, tel: 777 137 613

Robert Dulfer, koordinátor Newcastles of the World, tel: 724 132 180

 

Doplňující informace:

Zapojení města Nové Hrady v rámci aliance

Město Nové Hrady je součástí aliance od roku 2012 (konference v anglickém Newcastle upon Tyne). V našem městě žije zhruba 2 500 obyvatel, jsme tedy jedním z nejmenších Newcastlů. Přesto jsme v roce 2014 měli tu čest setkání našich měst pořádat, což jen ukázalo, že klíčem k zapojení v rámci aliance Newcastles of the World není velikost či ekonomická síla, ale především nadšení, aktivita a chuť spolupracovat. Naši zástupci se zúčastnili konferencí v kanadském Newcastlu, setkání mladých v Shinshiru v roce 2017, zapojili jsme se do newcastlovského školního šachového turnaje (náš zástupce skončil na 2. místě ze 120 účastníků!), uspořádali jsme společnou výstavu Jaro v Newcastles a zapojili se do dalších společných i bilaterálních aktivit a projektů (Jaunpils, Neuburg an der Donau, Nové Zámky).

Newcastles of the World a Ukrajina

Naše země se zapojily do pomoci Ukrajině nejen materiální podporou na bojišti, ale i poskytnutím zázemí pro uprchlíky. Velmi aktivně jsme však pomáhali i my, členové aliance Newcastles of the world – lotyšský Jaunpils, slovenské Nové Zámky a samozřejmě i naše město.

Sounáležitost v rámci naší aliance demonstrovala pomoc občanů japonského Shinshira, kteří nás podpořili finanční sbírkou, díky které jsme mohli ještě zintenzivnit pomoc ukrajinským občanům v našich městech. Finance z Japonska tak pomohly v N. Hradech, lotyšském Jaunpilsu a u kolegů z Nových Zámků na Slovensku!

Nejen tato aktivita ukazuje, že aliance Newcastles of the world přináší pozitivní výsledky nejen v dobách dobrých, ale i zlých.

Diskuse o dalším směřování aliance

Letošní konferenci chceme využít nejen k bilancování 25 let naší spolupráce, ale též k nastavení nového pokračování, hledání nových forem spolupráce, společných projektů a setkávání na všech úrovních. Budoucnost naší aliance je hlavním tématem našeho setkání a pojí se s ní mnoho otázek.

Jak navázat na již fungující spolupráci?

Jak často pořádat společné konference?

Jak co nejvíce zapojit mladé lidi do našich společných projektů a aktivit?

Jak mladým otevřít cestu k jejich vlastním projektům, studijním cestám či setkávání v rovině sportu či kultury?

Jak vzájemně zvyšovat povědomí o dění v jednotlivých Newcastlech a jak tyto informace využít k další společné aktivitě?

A třeba i otázku toho, zda k naší další činnosti potřebujeme nějakou formu sekretariátu, zda máme chuť podílet se na jeho provozu formou pravidelného finančního příspěvku či zda najdeme jinou cestu k tomu, abychom vedle třeba i dvoustranných projektů zůstali pohromadě jako alianční rodina…

 

 

Nové Hrady    Newcastle –  Nové Zámky

 

Naše jména nás dala dohromady,

 

 

 

 

 

 

společná budoucnost nás spojuje!

 

 

 

 

 

 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace