Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Cestovatelská kuchařka 16. díl - Dýně a fenykl z kempu v Gisborne

17.09.2018

Dýně a fenykl z kempu v Gisborne

Kdybyste mi položili otázku ohledně zdravého životního stylu na Novém Zélandě, začala bych se prvně asi smát. Obrázek, jemně řečeno, kulaťoučkých Maorů posedávajících na plážích v obležení jídla z fast foodu, fronty na vyhlášenou pochoutku Fish and chips, na každém rohu Take away a v malých městech místo restaurací McDonald´s, KFC, Burger King, Subway a Pizza Hut.

Na otázku zdravého životního stylu, ale není tak lehké odpovědět. Jako všude na světě, záleží na místě, kde žijete, jaké máte možnosti, jaký styl života vedete, v jaké zdravotní kondici se nacházíte a jak moc máte rádi sami sebe.

Pokud budete žít ve velkém městě, třeba v Praze, rozhodně na vás budou působit určité trendy, co se týče zdravějšího životního stylu. Nebude problém dát si k snídani fresh juice, k obědu veganskou pochoutku poblíž vaší práce, kávu s mandlovým mlékem, dojít si zaplavat do bazénu, zacvičit do fitka a nakoupit v prodejně zdravé výživy, kde najdete vše, aby se vaše tělo cítilo blaze. Má to ovšem i své nevýhody. Smog, neustálý ruch a vražedné pracovní i životní tempo.

Život na malém městě či vesnici je téměř opačný. Ujdete pár kroků a jste v tiché, voňavé přírodě, kde zpívají ptáci a vy můžete v klidu vypnout a relaxovat. Horší už je to trochu s možností sportu přes zimu, nákupů zdravějších potravin či možnosti dojít si na dobrou, zdravou a lehkou večeři. Co pro mě byl ale největší problém, když jsem například pracovala v Kaplici nebo na Lipně? Co si dám k obědu. Ne každý den jsem se cítila na to, abych si po celém dni v práci stoupla k plotně a vymýšlela, co dobrého si udělám na druhý den k jídlu. Většinou to skončilo na tmavé housce, údajně celozrnné, a něčem alespoň trochu normálním na ni, pokud to předražená Jednota dovolila.  

Na Zélandu to není ani o trochu jiné. Když budete žít v Aucklandu, budete mít rozhodně více možností, kam si zajít na oběd, kde si zacvičit, kousek od centra najdete i krásné parky a pláže, ke kterým se můžete po stezce proběhnout, pokud zrovna neprší a kávu s mandlovým mlékem či zákusek bez lepku nebo bez mléka seženete v každé kavárně. Určitě tu nenarazíte na tolik nádherných zeleninových a veganských restaurací, bister či barů jako v Praze, ale životní tempo je tu rozhodně jiné. Výplatu dostáváte každý týden, stejně jako platíte nájem. Když přijdete pozdě do práce, není to zásadní problém, když chcete volno nebo delší dovolenou, dostanete neplacenou. Záleží jen na dohodě se zaměstnavatelem. Mám pocit, že člověk tu nežije pod takovým tlakem. Pokud teda si ho nevytváří sám či nepracuje v pohostinství a je rezidentem či občanem Nového Zélandu!

Opakem k žití v Aucklandu už je pomalu, až na pár měst, skoro celý Zéland. Jakmile vyjedete ven, teprve vám dojde, kde jste se ocitli. Mnohokrát jsem se setkala s větou, že Auckland není Nový Zéland, ale Praha také není Česká Republika. Co se týče zdravého životního stylu, záleží, v jaké oblasti Zélandu se pohybujete. Pokud jste v místě s vyšší koncentrací turistů, rozhodně nebude nouze o zdravější varianty zákusků, jídel pro vegetariány, vegany či alergiky na lepek a mléko. Většinou jsem se ale setkala s tím, že ve městech najdete pouze rychlé občerstvení s burgery, kebabem, pizzou, thajskou a čínskou kuchyní, pekárny plné přeslazených zákusků s masovými koláči, které Zélanďani milují, ale pro mě jsou povětšinou nepoživatelné. V kavárnách jsou k dostání plněné housky, tousty a něco menšího na zub, ale v podstatě jsou to všechno kalorické bomby. Většina jídel, které se tady konzumují, jsou smažené ve fritézách. Co se týče supermarketů, tak ve všech máte k dispozici i zdravější varianty potravin, bio ovoce i zeleninu, kokosové zmrzliny i jogurty, pomazánky z luštěnin, salámy, které obsahují 94% masa, kuřata z volného chovu za dobrou cenu, super kvalitu masa, vajíčka od volně pobíhajících slepic. Velmi jsem si v obchodě oblíbila i viditelné označení, jaké alergeny potraviny neobsahují. Pokud je výrobek bezlepkový, najdete na obalu gluten free, pokud je bez mléka, tak diary free. Stejně jako se výrobci pyšní nepoužíváním ochucovadel, modifikovanými přísady, umělými barvivy, zvířecích preparátů atd. Pokud jste na něco alergičtí, vegetariáni, vegani nebo držíte specifickou dietu, je pro vás nakupování hračkou a ušetříte tím spoustu času.

Je vcelku zajímavé pozorovat, jak každá země žije jiným trendem, produkuje jiné výrobky, různé kvality za rozdílné ceny. Pro mě, jakožto člověka, který se alergií zbavil hlavně vynecháním mléčných potravin, je stále v nakupování bezlaktozových potravin číslem jedna Rakousko a Německo. Kde dostanete kvalitu za rozumnou cenu.

Co říci závěrem na zdravý životní styl na Novém Zélandu? Lidé v Aucklandu žijí vcelku zdravě. Nepřejídají se. K snídani milují vajíčka, k obědu toust nebo sushi, svačina je káva s dortíkem a k večeři kus flákoty a zelenina.  Milují běhání a fitness. Na zbytku ostrova však lidé baští jen fast food, hodně smaženého, tučného a sladkého. Běhat uvidíte tak leda turisty.  

Velkým pozitivem je, že se vláda do budoucna snaží o nekuřácký Nový Zéland. Cigarety a tabák jsou tu tak drahé, že pokud jenom trochu chcete přestat, tak přestanete. Mně se to povedlo a nepřišlo mi, že bych se tak strašně trápila, jako když jsem se snažila přestat doma. Jak kolem vás nikdo nekouří, kamarádi se snaží žít zdravě, tak si zajdete raději zaběhat, zaplavat nebo si koupíte úžasnou zmrzlinu z kokosového mléka a k večeři pořádný kus čerstvé ryby či hovězího. Záleží na každém z nás, jak moc se má rád a poslouchá řeč svého těla.

 

Cestovatelská kuchařka                                                                      

Dýně a fenykl z kempu v Gisborne 

30min 2 porce

 

Ingredience:

 

o   ½                 dýně hokaido (nebo kterou máte rádi)

 

o   1                 cibule

 

o   ½                čerstvé chilli

 

o   2 listy         mangoldu

 

o   1                 jarní cibulka

 

o   ½                 hlavičky fenyklu

 

o   1 lžíce         čerstvého rozmarýnu

 

o   sůl, pepř, rýžový olej na smažení, bylinky na posypání

 

Postup:

 

Na rozpáleném oleji osmahneme, cibuli, chilli i rozmarýn, aby se chutě hezky promíchaly. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a fenykl. Po chvilce podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a můžeme i trochou vína, kterou k vaření popíjíme. Ke konci přidáme nakrájený mangold nebo jakékoliv zelené listy. Podáváme s pohankovými nudlemi, rýží, pohankou, bulgurem nebo s čímkoliv, co máte rádi, nebo vám dieta dovoluje. Na závěr posypte čerstvou jarní cibulkou, výhonky, klíčky, řeřichou, petrželkou, bylinkami. Přejeme dobrou chuť. 

 

FACEBOOK CESTOVATELSKÉ KUCHAŘKY

 

 

 

 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace