Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Cestovatelská kuchařka díl 20. - Pečené slávky z poloostrova Coromandel

07.12.2018

 

Pečené slávky z poloostrova Coromandel

 

„Vau, vau, vau,“ tohle citoslovce vám bude na cestě po Novém Zélandě nejvěrnějším společníkem. Vau, otevřená pusa dokořán, slzy v očích a hřejivý pocit na srdci z toho, že vidíte něco tak překrásného. Aoteaora je pro mě „Vau země s nejširší škálou zelené barvy!“

 

Vozit si svůj domek na kolečkách je výborná a vcelku komfortní věc. Zamilovala jsem se do svobody, kterou mi moje Estimka poskytovala. Zamilovala jsem se do svobody, kterou jsem vycestováním na Zéland získala. Byla jsem šťastná a zamilovaná.

 

Zelené kopečky, na nich ovečky, čisťoučké krávy, krásná jezera, majestátné sopky, divocí koně, usměvaví lidé, borovicové lesy, opuštěné silnice, štěrkové cesty dlouhé desítky kilometrů, stovky vodopádů, statisíce přátelských ptáků. Srdce plesá, oči se kochají a dušička je spokojená. Po úporných dnech a měsících v pohostinství přišla zasloužená odměna.

 

Na cestu jsem vyrazila s kamarádem Lubošem a jeho rodinou. Procestovali jsme společně překrásný poloostrov Coromandel, který je vyhlášený díky několika přírodním krásám, zlaté horečce 19. století v městečku Thames, a také díky famosně chutnajícím slávkám, které dostanete všude možně kolem městečka Coromandel.

 

My jsme se zastavili v restauraci s názvem Kitchen Mussel, ktará patří mezi jedny z nejvyhlášenějších. Koncept restaurace přesně odpovídá mým oblíbeným. Jednoduché menu, objednává se a rovnou i platí uvnitř restaurace, kde dostanete číslo vaší objednávky, které si postavíte na stůl. Ochutnat můžete nealkoholické přírodní limonády či místní víno i pivo. Na výběr máte různě připravované mušle, menu snídaňové a polední, kde nechybí Fish & chips ani různé druhy burgerů.

 

My jsme ochutnali hrnec slávek v kokosovém mléce se zeleným kari na thajský způsob a grilovaný mix tří chutí z nichž, podle mě, byly nejlepší slávky s parmezánem.

 

Na Zélandu dostanete čerstvé slávky běžně v každém větším supermarketu, kde na ně mají speciální boxík s neustále protékající vodou. Slávky či jiné druhy mušlí tak zůstanou déle čerstvé. V krámě na Zélandu se nejčastěji dají koupit slávky béžovo-zelené barvy lastury, které jsou poměrně větší než načernalé s purpurovým nádechem, jež známe z dovolených v Chorvatsku. Většina místních volí nejlevnější a nejčerstvější variantu a na slávky chodí s nožíkem při odlivu, kdy je odřezávají přímo od útesů.

 

Čerstvou slávku poznáte díky tomu, že je škeble pevně zavřená nebo pokud je otevřená a dotknete se jí prstem, tak se hodně rychle zavře. Další jistotou je to, že se po uvaření slávky sami otevřou. Kdyby některá z nich zůstala zavřená, je lepší ji vyhodit. U mořských plodů je třeba být obezřetný. Pokud se vám něco jenom trochu nezdá, tak je raději nejezte. Otrava jídlem není nic příjemného, to mi věřte.

 

Důvod, proč se v dnešním článku věnuji právě slávkám, je jednoduchý. Slávky jsou jedny z nejjednodušších mořských plodů na přípravu a povedou se i úplným začátečníkům. Mimo to jsou nejbohatším zdrojem železa na světě. Obsahují ho dokonce třikrát více než hovězí játra. Do svého jídelníčku by je měli zařadit hlavně lidé trpící chudokrevností či ženy se silnou menstruací.

 

Taktéž lidé trpící cukrovkou by neměli slávkami opovrhovat a využít každé příležitosti si na nich pochutnat. Obsahují totiž důležité stopové minerály, selen a mangan, který hraje zásadní roli při správném metabolismu cukrů, inzulínu a cholesterolu.

 

Vím, že u nás v Čechách je trochu složitější dostat čerstvou slávku, ale k dostání bývá dnes běžně v Makru či u prodejců mořských ryb, které je nejčastěji dovážejí z Holandska, a tak i na váš stůl se dostanou poměrně čerstvé. Jediná nevýhoda bude vyšší cena, kterou za ně zaplatíte, ale vaše tělo se vám mnohonásobně odvděčí.

 

Napsala: Alena Voglová

 

FACEBOOK CESTOVATELSKÉ KUCHAŘKY

 

 

 

Cestovatelská kuchařka                                                                      

 

Slávky pečené s parmezánem

 

30 min/2 porce

 

Ingredience

 

o   700 g          čerstvých slávek

 

o   20 g            parmezánu

 

o   150 ml         suchého bílého vína

 

o   150 ml         kuřecího vývaru

 

o   1 ks             cibule

 

o   5 stroužků  česneku

 

o   1 hrst                   nasekané petrželky

 

o   ½ hrnku       strouhanky

 

o   ½ ks            citrónu

 

o   sůl, pepř, olivový olej, bobkový list a oregano

 

Postup:

 

1.      Slávky je nutné předem očistit od všech nečistot, které se na lastuře nacházejí, pokud je nemáte z krámu, kde tuto nezáživnou práci udělal někdo za vás. Slávky musejí být pevně semknuté. Pokud se otvírá a nereaguje na dotyk prstu, bez rozmýšlení ji vyhoďte! Vedle v misce smícháme strouhanku, drobně nasekanou petrželku, parmezán a olivový olej asi tak 5 ml. Směs musí být hezky mastná, aby se v troubě upekla do zlatova. Troubu předehřejeme na 180 C a nastavíme na program grill.

 

 

 

2.    V hrnci rozpálíme olivový olej a na něm osmahneme pokrájenou cibuli, česnek a bobkový list. Zalijeme kuřecím vývarem, vínem a přidáme trochu oregana. Přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a vhodíme slávky. Vaříme pod pokličkou 4 minuty. Mušle musejí být otevřené.

 

3.    Neotevřené mušle opět vyhodíme!!! Otevřené slávky zbavíme prázdné poloviny lastury, ty plné dáme na plech vystlaný pečícím papírem. Každou zvlášť zasypeme směsí ze strouhanky, oleje, petržele a parmezánu. Pečeme 1-2 minuty, dokud směs nezezlátne. Neustále kontrolujeme, abychom ji nepřipálili. Servírujeme s citrónem a popřípadě francouzskou bagetkou.

 

4.    Dále nezbývá než otevřít bílé víno a popřát si dobrou chuť.

 

 

 

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace