Jihočeský kalendář akcí - kultura, koncerty, zábava, sport, ubytování

Jih Noviny

JIHOČESKÝKALENDÁŘAKCÍ

Zahajovací víkend Festivalu Krumlov přivítal 3 000 návštěvníků

21.07.2023

 

Zahajovací víkend Festivalu Krumlov přivítal 3 000 návštěvníků

Festival Krumlov přilákal přilákal třemi koncerty zahajovacího víkendu a doprovodným programem ve Festivalové zóně kolem 3 000 návštěvníků. Zahajovací koncert Francouzská noc s klavíristou Alexanderem Melnikovem a originálními choreografiemi Jiřího Bubeníčka vyprodal i na poslední chvíli přidané řady.

Druhý krumlovský festivalový týden zahájí 19. července koncert MIMOřádné spojení v Kulturním centru Prádelna. Festival se letos odehrává na 12 místech, z toho na čtyřech z nich úplně poprvé a Prádelna je jednou z těchto premiérových lokací. Klasická hudba v ní navíc bude znít úplně poprvé.

Koncert MIMOřádné spojení propojí nejen klasickou hudbu s neobvyklým, alternativním prostorem, ale rovněž slovenský Mucha Quartet s mimem Vladimírem Kulíškem. Smyčcové kvarteto představí skladby svých krajanů Petera Machajdíka, Eugena Suchoně Alexandera Moyzese. Smyčcový kvartet č. 1 z podnětu Kreutzerovy sonáty Leoše Janáčka doplní soudobá skladba Clouded Yellow od Michaela Gordona. Večer zakončí již podruhé na letošním festivalu Bolero Maurice Ravela. Oproti mohutné orchestraci festivalového zahájení tentokrát zazní v úpravě pro smyčcové kvarteto a baletní choreografii vystřídá pantomima.

Čtvrteční koncert Davida Kalhouse a jeho hostů se vrátí do tradičních prostor Maškarního sálu. Český klavírista David Kalhous, který působí jako profesor na univerzitě na Floridě, si přizval dva vynikající muzikanty Xenii a Karla Dohnalovy. Sólově či společně provedou virtuózní skladby Wolfganga Amadea Mozarta či Ludwiga van Beethovena i kompozice skladatelů 20. století Dariuse Milhauda a Alfreda Schnittkeho. Na závěr programu se klavír, housle a klarinet propojí v hudbě z baletní suity L’ Histoire du Soldat – Příběh vojáka od Igora Stravinského.

 

Páteční produkcí se na scénu po více než 150 letech vrátí balet Lesní dívka Pavla Vranického. Jeho obnovená premiéra se stane součástí komponovaného večera nazvaného Il Boemo &Wranitzky, kterým festival připomene dva české skladatele, kteří se proslavili v Evropě 18. století. V první polovině večera zahraje Wranitzky Kapelle pod taktovkou Marka Štilce skladby Josefa Myslivečka. Toho širší veřejnosti připomněl loňský film Il Boemo s Vojtěchem Dykem v hlavní roli. Myslivečkovy árie v Krumlově stejně jako ve snímku zazpívá Simona Šaturová.

 

Temperament ohnivého jihu přenese do Krumlova sobotní program Viva España! a španělští sólisté: Rafael Aguirre se slavným kytarovým koncertem Concierto de Aranjuez, sopranistka Beatriz Díaz a tenorista Pablo García-López. V doprovodu orchestru PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou Manuela Hernándeze-Silvy zazpívají romantické i temperamentní zarzuely, tradiční melodie ze španělských operet. Skladba Movimiento sinfónico „Musas y resuello“, kterou napsal slavný trumpetista Pacho Flores, se dočká své české premiéry.

Druhý festivalový víkend zakončí tradiční nedělní Varhanní matiné. Královský nástroj kostela Božího Těla a Panny Marie Bolestné tentokrát rozezní varhaník Christophe Mantoux, učitel na francouzské Conservatoire régional de Paris. Zahraje renesanční melodie neznámého autora ze sbírky Pierra Attaingnanta a díla skladatelů J. S. Bacha, Dietricha Buxtehuda, Jana Pieterszoona Sweelincka, či skladby Georga Muffatta. Ten během svých mnohých cest pobýval také v barokní Praze a ve svém díle jako cestovatel – varhaník propojil hudební vlivy z celé Evropy.

Třetí festivalový týden nabídne dokonce šest koncertů – dva z nich navíc v jeden den. V úterý 25. července zavítá do Českého Krumlova nejuznávanější český houslista současnosti Josef Špaček a Miroslav Sekera, neméně úspěšný klavírista. V městském divadle zazní klenoty hudby 20. století napsané pro toto obsazení. V klášterním kostele ve Zlaté Koruně proběhne Koncert duchovní varhanní hudby s lektory mistrovských kurzů Mekka varhaníků Jaroslavem TůmouPavlem Svobodou a jejich studenty.

___________________________________________

Festival Krumlov (dříve MHF Český Krumlov) je jedním z nejvýznamnějších českých festivalů klasické hudby. Tradičně se koná ve městě Český Krumlov již od jeho zápisu na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 1992. Svými koncerty propojuje interiéry a exteriéry tohoto města a další historicky a kulturně zajímavé lokality jižních Čech. Festival se dosud konal na více než 40 místech a i letošní 32. ročník oživí hudbou několik netradičních lokací. Kromě variability koncertních míst je pro festival stěžejní podpora mladých umělců a propojení hudby s dalšími uměleckými formami. Komorní, symfonická a sborová díla často uvádí v kombinaci s tancem, herectvím a originální scénografií. Dramaturgie akcentuje také díla vokální, opery či operní galakoncerty. Na programu festivalu se vyjímají jména špičkových českých a zahraničních sólistů společně s nejvýraznějšími interprety mladé generace.

 

      Jihočeský kalendář akcí

      Generální partner

O nás

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace